keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Gambia osa 5: Ostostelua

Jospa sitä pinnistäisi vielä Gambian matkan viimeisen osasen, jossa kerron hieman ostosmahdollisuuksista. Monet ihmiset sanovat, että tinkiminen on ärsyttävää ja ahdistavaa. Sitä mieltä minäkin olin ennenkuin tajusin homman nimen ja pääsin vauhtiin. Harmi ettei Suomessa ole  mahdollisuutta jankuttaa tuotteen hinnasta 50-70% pois. :D

Mitä itse kauppoihin tulee, niitä alueellamme oli aika niukalti. Hotellin läheisyydessä oli luonnollisesti kaikenlaisia matkamuistoja myyviä kojusia. Tarjolla oli niin koruja, batiikkivaatteita, kankaita, puuveistoksia, hopeakoruja ja tietenkin rumpuja. Ilmeisesti länsimaalaisia vaatteita myyviä liikkeitä bongasin lähinnä autossa istuessani, eikä niissä tullut käytyä. Jos shoppailumatka kiinnostaa, kannattaa lähteä johonkin muuhun maahan. Hotellia lähimmissä liikkeissä hinnat ovat korkeimmat ja mitä kauemmas kylille lähdet, sitä edullisimmin ostoksia teet. Sama pätee ruoan hinnassa, kuten sanottu.

Meillä tuli kotiintuomisten kanssa pikkuisen kiire ja nämä ostimme viimeisenä päivänä juurikin näiltä lähimmiltä myyjiltä. Kuvasin meidän molempien ostokset tähän, koska niitä oli niin vähän, että ne on mahdollista esitellä. Laitan kaikkiin ostoksiin hinnat, että saatte vähän käsitystä Gambian hintatasosta.
Helyjä oli kaupan kaikkialla ja niitä oli varmasti jokaiseen makuun. Ihastuin etenkin näihin kookkaisiin kaulakoruihin, joissa kahdessa on jonkin puun siemen ja tuon metallisen epäilen valmistetun lusikasta. Myyjä pyysi yhdestä korusta muistaakseni 400D ja ankaralla tinkaamisella ostin 150D:lla eli reilullla kolmella eurolla.

Kaikki eivät pidä muutaman euron takia tappelemista tärkeänä, mutta uskokaa pois, paikallisetkin tinkivät joka paikassa ja se kuuluu kaupankäyntiin. Kuten aikaisemmin tuossa totesin, se oli hauskaa hommaa, kunhan siihen pääsi ensin jyvälle. Yhdessä kaupassa tilanne kääntyikin aivan päinvastaiseksi. Poikaystävälläni sattui olemaan päällään tiukka printti t-paita ja myyjä halusikin vaihtaa paidan johonkin hänen myymistä tuotteistaan. Lopulta asiaa tarkemmin pohdittuaan myyjä tuli siihen tulokseen ettei paita näyttäisi hänen hoikan vartalonsa päällä ihan samalta kuin paidan omistajalla. Kaupat jäivät sillä kertaa tekemättä ja kyseinen paita sai uuden omistajan meitä viikon ajan kuskanneesta oppaastamme. =)
Jäi harmittamaan, kun en ostanut suurikokoisia puunaamioita. Onneksi poikaystävä hankki nämä kaksi pienempää naamiota. Harmi myös, kun tässä nykyisessä asunnossamme näille ei löydy paikkaa, mutta onneksi tässä ei tarvitse ikuisesti asua. En ole varma näiden hinnoista, mutta veikkaan noin 5 euroa per tuote. Näissä on vaan jotain niin siistiä. :D
Jatketaan vielä poikaystävän ostoksilla. Rumpuja oli tarjolla jos jonkinlaisia. Oli tälläisia pikkuisia ja sitten huomattavasti kookkaampia versioita. Rummut maksoivat ahkeran tinkimisen jälkeen 6-7 euroa kappaleelta.
Tämä rasva oli hyvä ostos! Oppaamme suositteli tätä auringon polttamalle iholle. Sudin tätä kunnon kerrokset ennen nukkumaanmenoa ja aamulla palanut iho oli huomattavasti paremmassa kunnossa. Tää toimii hyvin myös kuivalle iholle, joka piinaa ainakin mua näin talvipakkasilla. Purkki maksoi 0,90 euroa. Olisinpa tajunnut hamstrata näitä mukaan enemmän!
Matkalta tarttui myös kaksi mekkoa, joista toinen pääsi kuviin asti. Kyseessä on paikallisten miekkosten mukaan "wooow very nice african dress" :D Tämän mekon teetätin valitsemastani kankaasta ja kuvailin minkä mallisen siitä haluiaisin. Seuraavana päivänä mekko oli valmis haettavaksi 10 euron hintaan. Toinen mekko oli maximekko, jossa on hyvin afrikkalaishenkinen värikäs kuosi, mutta siitä en tähän hätään tullut ottaneeksi kuvaa.

Loistoreissu kaiken kaikkiaan! Lähtisinkö Gambiaan uudelleen? Luultavasti en ihan ensimmäisenä valintana. Jos sinne vielä joskus palaan, niin mitä todennäköisimmin ihan vain rannalla makailun  ja hyvän ruoan merkeissä. Siihen puitteet olivat erinomaiset. Oikeastaan voisin mennä sinne jo viikoksi syömään chicken currya, joka varasti sydämeni. Haluan kuitenkin reissata Afrikan muihin maihin ja haaveeni (joskin tällä hetkellä kovin kaukainen) olisi joskus osallistua vapaaehtoistyöhön ja olla reissussa pidempään kuin viikon tahi kaksi.

Onkos kukaan teistä ollut vapaaehtoistyössä ja jos on, missä? Kiinnostaisi kuulla kokemuksia!

2 kommenttia:

Jansku kirjoitti...

Kivoja ostoksia! eikä kyllä hinnalla pilattu.

Mulla ois muutama tunnustus teille blogissani, olekaapa hyvvät :D

Tellu kirjoitti...

Eivät olleet tosiaan turhan tyyriitä =D Kiitos, täytyy käydä kurkkaa!